VOLONTIRANJE
 

Volonterski rad kao nacin sticanja profesionalnog iskustva

Vise ili manje danas svi znaju sta je to volontiranje. Vecina odgovora ce glasiti ili da je to ono sto se ne placa, ili da je to kada radite za neko opste dobro.

Volonterski rad je dobrovoljno i besplatno ulaganje vremena, znanja i vjestina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti u korist drugog lica ili za opstu dobrobit drustva.

Kao takvo, volontiranje se javlja u razlicitim oblicima:
- od tradicionalnih obicaja uzajamne pomoci
- do organizovanog djelovanja

Volonteri danas igraju vaznu ulogu u dobrobiti i napretku u industrijalizovanim zemljama; zemljama u razvoju te programima za humanitarnu pomoc, tehnicku saradnju i unaprijedjenje ljudskih prava i demokratije. Pokrecu ih razni motivi, od dobrog osjecaja dok pomazu drugima do prilike da se nauci nesto novo, upoznaju nove ljude te steknu nove vjestine.

Uloga volontera je vazna za mnoge dobrotvorne ustanove u kojima su oni djelimicno odgovorni za rad organizacije, doprinoseci svojom strucnoscu ili sposobnostima, ali i stedeci novac.

2001. godinu UN je proglasio Medjunarodnom godinom volontera, a 2011. godina je Evropska godina volontiranja.


Volonterski rad u Crnoj Gori je primijecen, ali nije razvijen jer nije izgradjena svijest gradjana o potrebama volontiranja.

Volontiranje je moguce putem organizatora volonterskog rada. U Crnoj Gori je to ADP-Zid www.zid.org.me i razlicite humanitarne ustanove,

U svijetu je ipak malo drugacija situacija. Volonterski rad im je vazan dio od svakodnevice do promovisanja drustveno vaznih pozitivnih promjena. Vrlo je znacajan i obavezna je preporuka za daljnje skolovanje i zaposljavanje. Volonterski angazman gradjana vazan je i u vrijeme politickih, ekonomskih i ekoloskih kriza s kojima se svijet svakodnevno suocava.

Volonterizam se kao koncept nije razvio kao podrska ideji besplatnog amaterskog ili humanitarnog rada, nego kao podrska ideji odrzivog razvoja lokalnih zajednica, koristenja lokalnih resursa i razvoj ideje solidarnosti. Afirmisuci ono najplemenitije u covjeku - pacifizam, slobodu, jednake mogucnosti, bezbjednost i pravdu za sve ljude, elementi volonterizma predstavljaju i najbitnije elemente osnova civilnog drustva.

Pored toga, u eri globalizacije i neprestanih promjena, svijet postaje sve manji, medusobno zavisniji kompleksniji, pa je zato prilicno jasno zasto su najveci kapital jednog drustva ljudski resursi, njihovo vrijeme i rad. Volonterizam je jedan od tih koje Crna Gora mora da prepozna, stimulise i razvija. Volontiranje, bilo da je individualno ili grupno, je nacin na koji se:

 • jacaju i cuvaju osnovne ljudske vrijednosti - zajednistvo, solidarnost i pomaganje drugome;
 • mijenja odnos prema drustvu;
 • podstice mobilnost;
 • pruza mogucnost svakom pojedincu da postane i bude odgovoran clan zajednice, da pomazuci drugima uci i stice vrijedna iskustva;
 • uspostavljaju veze koje umanjuju razlike medu ljudima i kroz zajednicki rad stvaraju se uslovi za zajednicki zivot.

Pored doprinosa izgradnji stabilnog drustva, volonterizam je vrlo znacajan ekonomski resurs koji doprinosi izgradnji kapaciteta institucija i pojedinaca, doprinosi razvoju lokalne zajednice, utice na ekonomski razvoj, smanjenje nezaposlenosti, smanjenje siromastva, ocuvanje zivotne sredine... Iako postoje brojni dokazi da volontiranje utice na najmanje nekoliko najznacajnijih elemenata misije nevladinog sektora u procesu izgradnje civilnog drustva, izuzetno je znacajno da cjelokupna zajednica razumije da znacaj volonterskog rada daleko prevazilazi okvire nevladinih organizacija. Nacionalna percepcija volontera varira u zavisnosti od istorijske i kulturne tradicije.

Najcesce je volonter onaj koji ima zakonski kapacitet da po svom slobodnom izboru daje doprinos zajednici. Koncepti i tipovi volonterizma variraju. Ipak, postoje neke osnovne ideje koje se smatraju osnovnim elementima osobe koja se naziva volonterom :

 • osoba koja izvrsava odredenu aktivnost svojom voljom;
 • ne postoji plata niti bilo kakva novcana nadoknada za usluge koje su pruzene;
 • postoje koristi za drustvo ili trecu stranu kao rezultat ove aktivnosti.

Zasto ljudi rade kao volonteri? Motiva je mnogo, i svi su legitimni dok od su usmjereni ka pozitivnim, ljudskim vrijednostima i baziraju se na postovanju dostojanstva i ljudskih prava, razlicitosti. Neki od njih su i:

 • Osjecanje samozadovoljstva  volonterski rad doprinosi licnoj satisfakciji i razvija pozitivnu sliku o sebi. Osjecaj da ste potrebni drugima i da se bavite necim korisnim jeste sam po sebi pozitivan i stimulisuci,
 • Altruizam  tj. uvjerenje koje je proizislo iz religijskog, vaspitnog i porodicnog konteksta da je pomaganje drugima neophodan i sastavni dio potpunog i dobrog zivota;
 • Druzenje i susreti sa drugima;
 • Prosirivanje specificnih znanja;
 • Doprinos radu organizacije ili institucije u kojoj se volontira  tj.doprinos ideji i cilju za koji se ona zalaze;
 • Ostvarivanje profesionalnih kontakata  napredovanje u organizaciji, licno privatno napredovanje;
 • Trening i sticanje iskustava kao prvi korak ka nalazenju zaposlenja itd.

 

 

 

Projekat podrzala Kancelarija za Mlade
u sklopu realizacije Akcionog plana za malde

 

          ADP-Zid                       Volonterski Centar, ADP-Zid

Untitled Document
Asocijacija za demokratski prosperitet - Zid
Tel/fax: +382 20 20 71 30; 20 71 31; Mob: +382 67 210 848; email: info@zid.org.me
www.zid.org.me
Copyright © ADP-Zid, 2010. All Rights Reserved by ADP-Zid.