facebook  twitter

Kako odgovoriti na pitanje “Koje su Vaše slabosti”?

10 Apr 2018
7601 puta

Poslodavci na razgovorima za posao postavljaju različita pitanja. Dok je kod nekih pitanja jasno na što su usmjerena i zašto se postavljaju, postoje pitanja na koja baš i nije lako odgovoriti. Štoviše, mnogima kod nekih pitanja nije jasno zašto se uopšte postavljaju. Jedno od izazovnijih pitanja je zasigurno i pitanje “Koje su Vaše slabosti? Saznajte zašto poslodavci postavljaju ovo pitanje i što njime ustvari žele saznati o Vama.

Poslodavci Vas pozivaju na razgovor za posao jer Vas žele lično upoznati i saznati što više o Vama. Žele utvrditi jeste li osoba koja se po ličnom i radnom iskustvu uklapa u radnu sredinu za koju traže novog radnika i imate li sve potrebne kvalifikacije i odgovarajuće iskustvo. Informacije o radnom iskustvu i kvalifikacijama dijelom mogu saznati u Vašoj biografiji dok prva saznanja o tome kakva ste osoba mogu dobiti na način da Vas lično upoznaju. Jedno od pitanja pomoću kojih dobijaju uvid u Vaše karakteristike je pitanje “Koje su Vaše slabosti?”. Da biste što bolje odgovorili na ovo pitanje, važno je znati zašto ga poslodavci uopšte postavljaju i što njime ustvari pokušavaju saznati.

Poslodavac Vas želi upoznati

Koliko god banalno zvučalo, jedan od razloga za postavljanje ovog pitanja je da poslodavac zaista želi saznati nešto o Vama što ne piše u Vašoj biografiji. Zavisno o Vašem odgovoru, to mogu biti različite stvari. Ako npr: odgovarate da je Vaša slabost da niste jutarnji tip i da se ponekad naveče zapijete sa prijateljima, pokazujete da Vam je večernji provod važniji nego da ujutro dođete odmoreni na posao i svoj posao radite kvalitetno. Ukoliko otkrijete informacije o svom društvenom životu, nećete ostaviti utisak odgovorne i pouzdane osobe. Odgovarate li pak da Vas zanimaju različite stvari i da Vam je teško odlučiti na što biste se željeli usmjeriti, dajete do znanja da postoji mogućnost da će Vas u jednom trenutku zainteresovati neki drugi posao i da ćete možda već za šest mjeseci isti razgovor voditi u drugoj kompaniji. Odgovor na ovo pitanje možda neće presuditi hoće li Vas zaposliti, ali može poslodavcima pomoći ukoliko su neodlučni, a saznali su nešto što im pomaže pri odluci da Vas eliminišu.

Poslodavac želi saznati jeste li samokritični

Jedan od razloga zbog čega nismo sigurni kako odgovoriti na pitanje o našim slabostima je da ustvari ne znamo šta poslodavac želi saznati o nama i mislimo da se radi o trik pitanju. Međutim, ovo pitanje nije trik pitanje, već se dijelom i postavlja kako bi se pokazalo koliko ste samokritični. Nije toliko važno imate li određenu slabost, već jeste li je svjesni i kako radite na tome da se ne odražava na kvalitetu Vašeg rada. Na primjer, ako smatrate da Vam je nepoznavanje rada u Excelu slabost, poželjno bi bilo da ste toga svjesni i da ste nešto preduzeli da to popravite. U ovom slučaju to može biti kurs Excela, ali i čitanje stručne literature. Ako se u pregovorima s poslovnim klijentima teško pozicionirate i to smatrate svojom slabošću, pohađanjem kursa prodajnih vještina možete pokazati da se trudite poraditi na ovoj slabosti.

Poslodavac želi saznati jeste li samorefleksivni

Svojim odgovorom dajete do znanja razmišljate li o svojim postupcima, koliko se dobro poznajete i kako radite na sebi – faktori koji su na svakom radnom mjestu važni. Spremnost da se pozabavite sa sobom, da pratite i analizirate kako reagujete u određenim situacijama i utvrdite gdje još postoji prostor za daljnji razvoj, preduslovi su za profesionalni, ali i lični razvoj. Niko od nas nije savršen, no međutim važno je da smo svjesni da imamo jake i slabe strane. To nam osim toga pomaže da ustanovimo na kojem radnom mjestu možemo postizati najbolje rezultate. Većina poslodavaca želi imati radnike koji su spremni profesionalno i lično da se razvijaju i time pratiti razvoj preduzeća kao i promjene u poslovnom okruženju.

Poslodavac testira kako se snalazite u stresnim situacijama

Pitanjem o Vašim slabostima poslodavac Vas dovodi pod određeni pritisak jer morate reći nešto o sebi što Vam ne ide u prilog, što je zasigurno neugodno, pogotovo na razgovoru za posao kada se obično želimo pokazati u najboljem svjetlu. Zavisno o tome kako ćete reagovati na pitanje, pokazaćete kako se nosite sa neugodnim i stresnim situacijama kojih će zasigurno biti i na potencijalnom radnom mjestu.

Poslodavac želi saznati jeste li iskreni

Pitanjem o Vašim slabostima i Vašim odgovorom na njega, poslodavac će imati priliku utvrditi koliko ste iskreni. Iskrenost je važna u svim međuljudskim odnosima, pa tako i u odnosu između poslodavca i radnika jer je temelj za izgradnju odnosa od povjerenja. A povjerenje je na raznim radnim mjestima od izuzetne važnosti – bez obzira na to radite li sa novcem ili povjerljivim podacima. Osim toga, za iskrenost treba i hrabrosti i samopouzdanja – obe karakteristike takođe predstavljaju prednosti u poslovnom svijetu.

Kako pravilno odgovoriti na pitanje „Koje su Vaše slabosti?”

Uzmite u obzir sve gore navedeno i razmislite o svojim slabostima. Ukoliko Vam to predstavlja problem, možete pitati i prijatelje ili članove porodice. Pri tome je važno da budete svjesni da svaki čovjek ima slabosti – ako ne bi imali mana, ne bi imali ni vrlina. Odaberite među svojim slabostima one koje su relativne i na kojima se može raditi, pa razmislite što ste u prošlosti preduzimali da ih ublažite ili kako ste na njima radili. Pored toga je važno da ni jedna slabost ne bude izravno povezana s radnim mjestom za koje se takmičite. Ako primjerice niste talenat za strane jezike i radno mjesto Vam nije direktno povezano sa stranim klijentima, to slobodno možete navesti kao svoju slabost. Možete primjerice odgovoriti kako Vam ne leže jezici nego kako ste svjesni da je važno znati barem jedan strani jezik i da se trudite na razne načine da ga naučite. Zapamtite da nije sramota priznati da nešto ne znate – to dokazuje da ste samopouzdana i samosvjesna osoba!