facebook  twitter

Koje informacije prikupiti prije intervjua za posao?

25 Mar 2018
5033 puta

Nakon bezbroj poslanih molbi napokon te zovu na intervju za posao. Želiš se dobro pripremiti i maksimalno iskoristiti priliku koju ti je poslodavac dao. Kako bi se ova prilika zaista pretvorila u šansu za posao, moraš se dobro pripremiti.

Saznaj kojim se informacijama obavezno moraš naoružati prije odlaska na intervju za posao.

Opšte informacije o kompaniji

Pod opštim informacijama o kompaniji smatraju se:

– djelatnost kompanije – čime kompanija zarađuje svoj novac
– „zvijezda“ među proizvodima i uslugama – po kojem proizvodu ili usluzi je kompanija poznata
– veličina i vrsta kompanije – koliko otprilike ljudi radi u kompaniji i da li je u privatnom ili državnom vlasništvu

Informacije iz oglasa su jednako važne

Mnogi prije razgovora za posao zaborave ponovo pogledati oglas. No, oglas je jedan od najvažnijih alata prilikom pripreme za intervju za posao. Stoga obavezno ponovo pročitaj oglas prije nego se predstaviš poslodavcu. Razmisli koje tačke su ti nejasne – time ćeš ujedno dobiti “materijala”  za dio kada poslodavac obično pita „Imate li još pitanja?“. Ukoliko se u oglasu spominje nešto što ne razumiješ, obavezno se prethodno informiši o čemu je riječ.

Informacije o mjestu razgovora za posao i o sagovorniku

Zvuči banalno, no zaista se događa da se nađeš ispred pravog kućnog broja, a onda ne znaš na kojem spratu se nalazi kompanija. Stoga prije odlaska obavezno istraži gdje moraš doći, kome se moraš javiti i s kime ćeš razgovarati. Ukoliko ne znaš te podatke, bolje je nazvati i ponovo pitati nego kasniti 20 minuta jer nisi uspjela/uspio pronaći kompaniju.

Informacije o mogućem početku rada i željenoj plati

Ono što poslodavci često pitaju, a tražitelji posla ponekad ne pripreme je informacija o tome kada možeš najranije početi raditi. Odgovor na ovo pitanje stoga obavezno prethodno potraži u svom Ugovoru o radu.

Visina željene plate je još jedna informacija koju moraš znati kada ideš na intervju za posao. Pri tome je jedna mogućnost da odrediš okvir, a ne tačnu cifru. Bilo kako bilo, to je informacija bez koje ne bi trebalo krenuti na intervju za posao!